Kékestető kiváló helyszíne a gyógyító levegőn történő rövidebb sétáknak és a gyalogos bakancsos túráknak. Számos túraútvonal és rengeteg közeli látnivaló kínál egész napos tartalmas szabadtéri programot.

Egyéni túrák Kékestetőn:

Le és fel! Túra Kékestetőről Mátraházára

A 5,7 kilométeres 3 óra alatt teljesíthető túrát célszerű az 1014 méteres magasságot jelölő csúcskőtől kezdenünk, innen a sípályán át a HE-DO Bárig menjünk, majd a nagy parkoló végéből induló kék háromszög jelzésre térjünk rá. A Jávoros-forrás elhagyása után figyeljünk a piros keresztekre, melyek egészen Mátraházáig kísérnek le minket.

Sombokor-kör – könnyű túra a Kékestetőn

A 2 óra alatt teljesíthető 4,6 kilométeres túra egy körséta a Kékestető északi oldalában. A túrát az 1014 méteres magasságot jelölő nemzeti színű csúcskőnél érdemes kezdenünk, és az Angyalok tisztásán keresztül, a Tető Étterem mögött az erdőbe vezető sárga sáv jelzésen induljunk el északi irányba. Kövessük mindig a sárga sávot, letérni róla az Erdőrezervátum területe után tilos. A Déli-sípályához érve keletnek fordul utunk, ahonnan az Országos Kéktúra vonalán Kékes irányába, nagyjából 1,5 km hosszban kapaszkodunk vissza a Kékesre a sípálya gyepcsíkjain.

Kilátópontok túrája – Kékestető legmagasabb csúcsainak a meghódítása 

A 8,6 kilométeres túrát 3-4 óra alatt teljesíthetjük. Túránkat az Angyalok tisztásán érdemes kezdenünk, az Országos Kéktúra (OKT) vonalán induljunk el keleti irányba, a TV-torony kilátó bejárata mellett található sífelvonó pályánál lépjünk be az erdőbe. Így jutunk el egészen Disznó-kőre, ahol elhagyjuk az OKT vonalat és élesen balra kanyarodva a sárga sáv jelzésen ereszkedhetünk le Rózsaszállásra. Ezután a sárga keresztet keressük, ami Gabi-halálára vezet minket. Innen a kék kereszt jelzésen ereszkedünk le a Sötét-lápa nyeregbe, majd ismét az OKT vonalára érve jutunk vissza Kékestetőre.

Erdőrezervátum túra a Kékestetőn

A 2-3 óra alatt teljesíthető 6 kilométeres túrát az Angyalok tisztásán érdemes kezdenünk, az Országos Kéktúra vonalán induljunk keleti irányba, a Tv-torony kilátó bejárata mellett található sífelvonó pályánál lépjünk be az erdőbe. A Sötét-lámpa nyergénél a kék kereszt jelzésen folytassuk utunkat Gabi-halála felé, ahonnan a sárga keresztet kövessük az Erdőrezervátumhoz. Innen kilépve a sárga sáv jelzésen fordulunk rá a Sombokor meredek oldalára – az út egyenesen az Angyalok tisztásáig vezet vissza.

Négy határ, vadak földje és romos vadászkunyhó nyomában

A 2-3 óra alatt teljesíthető 7,5 kilométeres távot az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskő elől célszerű kezdenünk, a piros és a zöld sáv kettősén haladjunk a gyógyintézet mellett vezető lépcsőkön keresztül, majd a buszmegállót elhagyva térjünk be az erdőbe. A piros sávot követve ereszkedjünk le egészen a Négyeshatárig, ahonnan a zöld kereszt jelzésen jutunk el Vályus-kútig, ahonnan a zöld sáv jelzését követve érkezünk vissza Kékestetőre.

Kéktúra a Kékesen

Az Országos Kéktúra Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos, jelzett turistaút, amin végig haladva Magyarország északi tájait lehet bebarangolni. A hossza meghaladja az 1100 km. Ez nem csak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja.

Jó hír, hogy a teljesítése semmilyen kötöttséggel nem jár.  Kiváló kirándulási és sportolási lehetőség az útvonal végigjárása.

A különböző hosszúságú szakaszok az alap szinten lévő túrázóknak is kellemes kikapcsolódást tartogat, nem szükséges 20-30 km-es távokkal kezdeni. Sokan pici gyerekkel vágnak neki vagy nyugdíjas években találnak szabad időt részben vagy egészben való teljesítésére a túrának.

Sőt, a rendszeres sportoláson túl bepillantást kapunk hazánk föld- és vízrajzába, állatvilágát és természeti szépségeit testközelből csodálhatjuk meg. Számos történelmi érdekességet, mende-mondát és mesét hallhatunk útunk során a helyi lakóktól.