Erdőrezervátum túra
 325m
 222m
6 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

Teljes táv: 6 km
Időtartam: kb. 2-3 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 325 m
Szintcsökkenés: 222 m
Nehézség: közepes, a Sombokor oldalában nehéz

Erdőrezervátum túra Kékestetőn Demecs Norbi ajánlásával

Túránkat Kékestetőn, az Angyalok tisztásán érdemes kezdeni, az Országos Kéktúra vonalán indulunk keleti irányba, a Tv-torony bejárata mellett található sífelvonó pályánál lépünk be az erdőbe.

Itt azonnal egy gyönyörű montán bükkerdő fogad bennünket, mely Magyarország legmagasabb pontjának egyik legfőbb különlegessége. Az OMSZ objektumát és a Rákosi-villa épületét elhagyva utunk elkezd ereszkedni, kövesebb, morzsalékosabb szakasz kísér egészen a Sötét-lápa nyergéig.

Itt útelágazáshoz érünk, túránkat a kék kereszt jelzésen folytatjuk tovább északi irányba ereszkedünk le Gabi-halála felé. A Sötét-lápa kőtengert elhagyva pár lépés múlva elérjük Gabi-halálát, ahol emléktábla és kereszt emlékeztet egy évtizedes, rejtélyes mátrai történetre, Gabi, a favágó titokzatos, halálos kimenetelű lovas-szekeres balesetére.

A szomorú mementót őrző útelágazásról nyugati irányba indulunk tovább, a sárga kereszt jelet követjük egy hajszálnyi emelkedővel, mely az Északi-sípálya alján, a Sor-kő kezdetével vezet be minket Magyarország legidősebb erdejébe.

Az egykor a gazdag, Parádi-medencét birtokló Károlyi-család vadászterülete volt. Ez fokozottan védett természeti terület, melyre kihelyezett tábla is felhívja a figyelmet, így csak a kijelölt, jelzéssel ellátott utakon van lehetőség túrázni, azokról nem szabad letérni.

Utunk innentől teljesen zavartalan terepen, a Kékes északi peremén halad, szemet gyönyörködtető környezetben, több évtizedes, akár több száz éves fák, hatalmas andezit sziklatömbök, kőtengerek, szép kilátást kínáló sziklaorrok között.

A rezervátum jelentése kiemelten védett, fokozott figyelemre méltó védett terület, így ezen a területen fakitermelés természetesen nem végezhető.  Így a turistaútra dőlt fákat sem távolítják el az útból, az ezeken való kalandos átkelés színezi a túra egyes szakaszit.

A rezervátumból kilépve ismét egy útelágazás vár ránk, elhagyjuk a sárga kereszt jelzést és a sárga sáv jelzésen fordulunk rá a Sombokor meredek oldalára, ahol rövid szakaszon egy erős emelkedő vár ránk, egy többnyire fenyvesen keresztül.

Az emelkedő után a Sombokor oldalára felérve kárpótol minket a nyugati irányba nyíló pazar panoráma.

Innen továbbra is felfelé, de közel sem ilyen meredeken vezet utunk, majd hamarosan megérkezünk a Sombokor tisztására, ahol érdemes kitérőt tennünk a sárga háromszög jelzésen a Sárkányos nevezetű kilátóhelyre.

Innen a Mátra keleti és északi területeire és falvaira, a Bükkre és a Heves-Borsodi-dombságra, tiszta időben a Tátrára nyerünk Pazar kilátást. A hely nevét onnan kapta, hogy egykor az  itt található nagy, lapos szikláról startoltak a sárkányrepülősök.

A kitérőt követően keresztezzünk egy sífutó utat, ahonnan mindössze már csak pár száz métert kell megtennünk, hogy a Tető Étterem mögül újra elénk táruljon az Angyalok tisztásának harmonikus látképe.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Okos eszközén használjon digitális térképet túráinkhoz, melynek előnyei:

  • mutatja és követi az aktuális GPS poziciót a térképen
  • forgatja a térképet az eszköz tájolási szenzora szerint, vagy a GPS mozgásirány alapján
  • értesítés, amikor a GPS pozició közelében útvonal kereszteződés van
  • eltévedés lehetősége 0%
  • egyéb térkép információk

Amennyiben digitális térképen szeretné követni, hogy merre jár, kérjük töltse le a megfelelő applikációt, és aktuális digitális túra tartalmát.
A túra előtt győződön meg az okos eszköz akkumulátora legyen feltöltve, lehetőség szerint vigyen magával power bankot.

Amennyiben androidos eszköze van kattintson ide az offline vektor térkép alkalmazásért.
iPhone esetén ide kattintva tudja letölteni a megfelelő térkép alkalmazást.

A túraútvonalat tartalmazó térkép (GPX) fájlt pedig itt találja.

Fotókat készítette: Demecs Norbert

A túrát Demecs Norbi állította össze.