Az enyhe időjárás ellenére, kiváló síelési lehetőséget tudunk biztosítani. A sípálya nyitva.
Erdőrezervátum túra
 325m
 222m
6 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

A túrát Demecs Norbi túravezetőnk állította össze és ajánlja szeretettel.

Teljes táv: 6 km
Időtartam: kb. 2-3 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 325 m
Szintcsökkenés: 222 m
Nehézség: közepes, a Sombokor oldalában nehéz

Erdőrezervátum túra Kékestetőn Demecs Norbi ajánlásával

Túránkat Kékestetőn, az Angyalok tisztásán érdemes kezdeni, az Országos Kéktúra vonalán indulunk keleti irányba, a Tv-torony bejárata mellett található sífelvonó pályánál lépünk be az erdőbe.

Itt azonnal egy gyönyörű montán bükkerdő fogad bennünket, mely Magyarország legmagasabb pontjának egyik legfőbb különlegessége. Az OMSZ objektumát és a Rákosi-villa épületét elhagyva utunk elkezd ereszkedni, kövesebb, morzsalékosabb szakasz kísér egészen a Sötét-lápa nyergéig.

Itt útelágazáshoz érünk, túránkat a kék kereszt jelzésen folytatjuk tovább északi irányba ereszkedünk le Gabi-halála felé. A Sötét-lápa kőtengert elhagyva pár lépés múlva elérjük Gabi-halálát, ahol emléktábla és kereszt emlékeztet egy évtizedes, rejtélyes mátrai történetre, Gabi, a favágó titokzatos, halálos kimenetelű lovas-szekeres balesetére.

A szomorú mementót őrző útelágazásról nyugati irányba indulunk tovább, a sárga kereszt jelet követjük egy hajszálnyi emelkedővel, mely az Északi-sípálya alján, a Sor-kő kezdetével vezet be minket Magyarország legidősebb erdejébe.

Az egykor a gazdag, Parádi-medencét birtokló Károlyi-család vadászterülete volt. Ez fokozottan védett természeti terület, melyre kihelyezett tábla is felhívja a figyelmet, így csak a kijelölt, jelzéssel ellátott utakon van lehetőség túrázni, azokról nem szabad letérni.

Utunk innentől teljesen zavartalan terepen, a Kékes északi peremén halad, szemet gyönyörködtető környezetben, több évtizedes, akár több száz éves fák, hatalmas andezit sziklatömbök, kőtengerek, szép kilátást kínáló sziklaorrok között.

A rezervátum jelentése kiemelten védett, fokozott figyelemre méltó védett terület, így ezen a területen fakitermelés természetesen nem végezhető.  Így a turistaútra dőlt fákat sem távolítják el az útból, az ezeken való kalandos átkelés színezi a túra egyes szakaszit.

A rezervátumból kilépve ismét egy útelágazás vár ránk, elhagyjuk a sárga kereszt jelzést és a sárga sáv jelzésen fordulunk rá a Sombokor meredek oldalára, ahol rövid szakaszon egy erős emelkedő vár ránk, egy többnyire fenyvesen keresztül.

Az emelkedő után a Sombokor oldalára felérve kárpótol minket a nyugati irányba nyíló pazar panoráma.

Innen továbbra is felfelé, de közel sem ilyen meredeken vezet utunk, majd hamarosan megérkezünk a Sombokor tisztására, ahol érdemes kitérőt tennünk a sárga háromszög jelzésen a Sárkányos nevezetű kilátóhelyre.

Innen a Mátra keleti és északi területeire és falvaira, a Bükkre és a Heves-Borsodi-dombságra, tiszta időben a Tátrára nyerünk Pazar kilátást. A hely nevét onnan kapta, hogy egykor az  itt található nagy, lapos szikláról startoltak a sárkányrepülősök.

A kitérőt követően keresztezzünk egy sífutó utat, ahonnan mindössze már csak pár száz métert kell megtennünk, hogy a Tető Étterem mögül újra elénk táruljon az Angyalok tisztásának harmonikus látképe.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Fotókat készítette: Demecs Norbert