“Első lépés a természetbe!” vezetett túrák:

Négy határ élén

 

A túra hossza: kb. 8-9 km
Szintkülönbség: 630 m
Időtartam: kb. 4-5 óra
Nehézség: nehezebb

Az előző túráinkkal ellentétben 3. túralehetőségünk a meredek, vadregényes, olykor már zord északi oldalával ellentétben a szelídebb, lankásabb déli oldalán halad Kékestetőnek.

Kirándulásunk első szakasza az ún. Kékes-lapos területén indul dél felé, ezt Hidas-bércnek is nevezik, ugyanis itt a Nagy-Hidas-bérc és Kékestető között olyanok a terepviszonyok és a hely alakja, mintha egy híd kötné össze az előbb említett két csúcsot. Ennek a túrának az elején is lehetőség van belekóstolni Magyarország egyik legmagasabban fakadó forrásának vizébe. A Hidas-bérc melletti új tarvágás lehetővé teszi, hogy déli irányba szép panorámát kapjunk. Innen utunk elkezd ereszkedni egy vízmosás alakította terepen, majd megérkezünk a Négyeshatárra, mely Abasár, Gyöngyös, Pálosvörösmart és Markaz közigazgatási határaink találkozópontja.

Túránk következő állomása a Kis-kő réteglávatorony, melyre a gyakorlottabb, bátrabb túrázók fel is kapaszkodhatnak a túravezetővel együtt, innen a Markazi-tóra nyíló panoráma az, ami páratlan. A Kis-kőről visszakanyarodunk a Négyeshatárra, innen pedig a Mátra vadállatok által legsűrűbben lakott területének határán, a Vadföld mentén folytatjuk a túrát a Vályus-kúthoz és az itt roskadozó vadászkunyhó romjaihoz. A szebb napokat is megélt kőkunyhótól kicsit emelkedősebb szakaszon jutunk vissza a Kékesre.

A túrán való részvételhez fontos a megfelelő felszerelés, ugyanis túravezetőnk csak ebben az esetben tudja biztosítani a biztonságos túrázás lehetőségét Kékestetőn.

Erről, és a szükséges/érdemes felszerelésről (pl. élvezeti eszközök, ruházat és cipő, enni és innivaló, stb.) holnapunkon, a Túrázás menüpont Tippek és tanácsok fülén található bővebb információ.