A SÍPÁLYA ZÁRVA!
 
Kilátópontok túrája
 431m
 427m
8.6 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

Következő túratippünket a már gyakorlottabb, kihívásokat kedvelő, csúcshódító túrázók számára készítettük el.

Teljes táv: 8,6 km
Időtartam: kb. 3-4 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 431 m
Szintcsökkenés: 427 m
Nehézség: közepes-nehéz

A Mátra keleti főgerincén, az égbetörő vulkáni hegycsúcsoknak köszönhetően számos kilátópont található. Ezek közül néhány felkutatására alkalmas túrát ajánlunk az alábbi útvonalon.

Kilátópontok túrája a Kékesteteőn Demecs Norbi ajánlásával

Túránkat Kékestetőn, az Angyalok tisztásán érdemes kezdeni, az Országos Kéktúra vonalán indulunk keleti irányba, a Tv-torony bejárata mellett található sífelvonó pályánál lépünk be az erdőbe. Itt azonnal egy gyönyörű montán bükkerdő fogad bennünket, mely Magyarország legmagasabb pontjának egyik legfőbb különlegessége.

Az OMSZ objektumát és a Rákosi-villa épületét elhagyva utunk elkezd ereszkedni, kövesebb, morzsalékosabb szakasz kísér egészen a Sötét-lápa-nyergéig.

Itt útelágazáshoz érünk, túránkat az OKT vonalán folytatjuk tovább, a keleti irányú gerincen. Rögtön az útelágazást követően délre egy nyiladékon keresztül szép kilátás tárul elénk, a Mátraalján elterülő, a Mátra Erőmű egyik hűtővizeként szolgáló Domoszlói-víztározóra.

Pár métert továbbhaladva megérkezünk az Erzsébet-sziklára, ahol Szent Erzsébet fakeresztje áll, innen ha visszapillantunk a Mátra térképek borítójául szolgáló jellegzetes látvány fogad bennünket: Szent Erzsébet sziklái és a Kékes.

A sziklát elhagyva következő állomásunk a 899 m magas Sas-kő, ahol az I. világháborúban elesett turisták emlékműve áll, a szikla hosszú nyúlványáról a Mátra egyik legszebb panorámája tárul elénk, körben a Felső-Mátra, a Parádi-medence, a Karancs-Medves, a Heves-Borsodi-dombság, a Bükk, a Keleti-Mátra és végül, de nem utolsó sorban, távolban a Tátra.

Érdemes leereszkedni a Sas-kő déli kilátópontjára, ahonnan pedig a Mátraaljára, a Vár-völgyre, Markazra, Domoszlóra, az Alföldre, a Kékes-laposra és a Mátra Erőműre látunk rá.

A Sas-kő déli kilátópontjától továbbindulva változatlanul az Országos Kék jelzésen haladunk, bár az ösvény leereszkedik a gerincről és a hegy peremén halad tovább. Időnként átlátunk/kilátunk a lombok között, ezeken a pontokon Galyatetőre, vissza a Kékesre, és Parádfürdőre pillanthatunk ki.

Tudtad? A Kékes a maga 1014 méteres magasságával Magyarország legmagasabb hegye. De mi lehet a legmélyebb? A Balaton legmélyebb pontja a Tihanyi-félsziget déli csücskénél található, Tihanyi-kút.

Néhány hegyi szerpentin után elérjük a Disznó-követ, mely túránk utolsó szép kilátással rendelkező pontja. A nemrégiben érintett Sas-kőről nyíló panorámát idézi, azonban innen már jobban rálátunk Galyatetőre és a Keleti-Mátra további vonulatára is.

A Disznó-kő után túránk lassan elhagyja az OKT-t és élesen balra kanyarodva a sárga sáv jelzésen ereszkedhetünk le Rózsaszállásra, ahol a régi erdészház tövében pihenhetünk meg az előttünk álló emelkedők előtt.

A Rózsaszállás után a műúton kicsit továbbhaladva ismét egy éles balkanyar következik, immár a sárga kereszt jelzést követjük egészen Gabi-halálára.

Ezen a szakaszon már ízelítőt kaphatunk az előttünk álló csúcstámadás izzasztó emelkedőiből. Pár verejtékkel teli perc után elérjük Gabi-halálát, ahol emléktábla és kereszt emlékeztet egy évtizedes, rejtélyes mátrai történetre, Gabi, a favágó titokzatos, halálos kimenetelű lovas-szekeres balesetére.

A szomorú mementót őrző útelágazásról a kék kereszt jelzésen fordulunk a csúcstámadás irányába, majd a Sötét-lápa kőtengert elhagyva Magyarország egyik legmeredekebb csúcstámadásával nézünk szembe.

Jó pár verítékkel teli percet követően újra megérkezünk a Sötét-lápa nyeregbe, ahol túránk első szakaszában már jártunk. Innen ismét az OKT vonalára érve, ugyan azon a vonalon, melyen a túrát kezdtük, nyugati irányba fordulva van lehetőségünk visszakapaszkodni Kékestetőre.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Okos eszközén használjon digitális térképet túráinkhoz, melynek előnyei:

  • mutatja és követi az aktuális GPS poziciót a térképen
  • forgatja a térképet az eszköz tájolási szenzora szerint, vagy a GPS mozgásirány alapján
  • értesítés, amikor a GPS pozició közelében útvonal kereszteződés van
  • eltévedés lehetősége 0%
  • egyéb térkép információk

Amennyiben digitális térképen szeretné követni, hogy merre jár, kérjük töltse le a megfelelő applikációt, és aktuális digitális túra tartalmát.
A túra előtt győződön meg az okos eszköz akkumulátora legyen feltöltve, lehetőség szerint vigyen magával power bankot.

Amennyiben androidos eszköze van kattintson ide az offline vektor térkép alkalmazásért.
iPhone esetén ide kattintva tudja letölteni a megfelelő térkép alkalmazást.

A túraútvonalat tartalmazó térkép (GPX) fájlt pedig itt találja.

Fotókat készítette: Demecs Norbert

A túrát Demecs Norbi állította össze.