Hódítsd meg a Kékestetőt két keréken!

A Mátrát kelet-nyugati irányban átszelő kerékpárút került átadásra az Egererdő Zrt. és több biciklis egyesület és civil összefogás eredményeként. A túrista jelzésekkel felfesett, pihenőkkel ellátott közel 90 km-es erdei kerékpárút az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek magyarországi fellegvára lett.

A Mátrában vezető 90 kilométernyi kerékpárút kifejezetten ajánlott családok, hobbi bringásoknak. Természetesen a profi hegyi bringások is új kihívásokat és edzési lehetőséget kaptak, amire régóta hatalmas igény mutatkozott.

2016. június 14-én átadásra került az az erdei utakon futó kerékpárút, amely új szintre emeli a Mátra turisztikai vonzerejét. Az aktív kikapcsolódás, a természetközeli sport élmény minden korosztály számára életre szóló élmény és a hegység új arcát fedezhetjük fel általa. Az önmagában is izgalmas tájakon haladó erdei kerékpárút, további fejlesztésekkel a jövőben újabb oldalirányú bekötésekkel fog várhatóan gazdagodni.

A birtokba vett útvonalak 3 részre tagolódnak és 3 különböző színnel találkozunk:

  • Kék kerékpáros: Országos Kerékpáros Kéktúra
  • Sárga kerékpáros: be- és átkötő, rövidebb utak
  • Zöld kerékpáros: egyéb helyi kerékpáros út
Mátrai erdei biciklisutak

Forrás: Mátra Biker SC

Kék kerékpáros jelzés

Ez a hosszabb szakasz az Országos kerékpárút Mátrán áthaladó része, Bátonyterenyétől – Recskig. Az útvonal érinti a mátraalmási elágazót, a Szénégetőket. Közben a Rudolf-tanya szolgál kijelölt pihenőként. Sástótól nem messze a 24 főút másik oldalán földúton tovább haladva folytathatjuk utunk Négyes- és Hármashatár érintésével, Várbükkön keresztük Recskig.

Zöld kerékpáros jelzés

A zöld színnel jelölt szakasznak köszönhetően van lehetőségünk Markazról Parádfürdőre tekerni. A Hármashatártól közös útvonalon a kék jelzéssel a Várbükk-i elágazásig, ami egy 9,4 km-es szakaszt jelent. Várbükknél elkanyarodik az Ilona- völgy felé, majd a Sándor réten folytatódik a parádfürdői Cifraistállóhoz.

Sárga kerékpáros jelzés

A sárga jelzés összekötő utakat, érdekes helyekhez vagy pihenőhöz vezető leágazásokat jelöl. A Bőgős réttől a Szénégető elágazásig lett kijelölve leghosszabb szakasz a sárga jelzésnek. Rövidebb szakaszok lettek még kialakítva, többek között egy szakasz az Ilona- völgyi vízeséshez ami egyben pihenő is, vagy egy leágazó szakasz a Rudolf tanyáig, ami szintén pihenőként is funkciónál.

Kékestető kerékpár útvonal

Az átadott kerékpárút-hálózat a Cartographia Kiadó legújabb kiadású Mátra térképén már megtalálható. Az erdei és hegyi utakon kerékpározni vágyók több lehetőség közül is választhatnak

Az egyik lehetőség a Mátraházán található szállodáktól vezet egészen a Bőgős-rétig, ahonnan közúton a Felső-Mátra összes települése megközelíthető (Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentisván). Itt több idegenforgalmi egység is fogadni tudja a kerékpárosokat, többek között a Galyatetői Turistacentrum. Innen az Országos Kéktúra vonalán, Mátraalmáson keresztül a Mátra északi oldalán eljuthatunk Fenyves-pusztára, ahol végigjárhatjuk a tanösvényt vagy az arborétumot. Innen Bátonyterenye felé vagy a kék jelzést követve a Cserhát felé vihet tovább utunk.

Mátraházáról a másik irányba a Kékes oldalán indulhatunk el szintén az országos kék jelzésen, egészen Recskig, ahol egy szakaszon párhuzamosan fut a kék és a zöld jelzés. Utóbbival az észak-dél irányú Parád-Markaz vonalon tudunk tetszőleges úticélt választani. A Parádi részen a sárga jelzést követve Ilona-völgy gyönyörű vízesése várja a kerékpárosokat, akiknek kialakított biciklitároló is a rendelkezésükre áll.