“Első lépés a természetbe!” vezetett túrák:

„Fából vas(s)karika”

 

A túra hossza: kb. 6 km
Szintkülönbség: 320 m
Időtartam: kb. 2-3 óra
Nehézség: könnyű

Kékestetőn már az 1800-as évek végén aktívan folyt a turizmus. Mind a meredek északi, mind a lankásabb déli lejtőket kihasználták szánkózásra vagy síelésre, a magassági pont végett kilátótornyot építettek, síházat hoztak létre, később kialakították Magyarország leghosszabb sípályáját illetve gyógyintézetet emeltek, de működött is iskola, kápolna és számos üdülő is a csúcson.

Könnyű túránk első szakasza szinte egy séta, melynek alkalmával bejárjuk a csúcs fontosabb helyszíneit, a montán bükkerdőt, megnézzük az OMSZ tornyát, végigsétálunk a Szanatórium gyógyító parkjában, kortyolhatunk hazánk legmagasabban fakadó forrásaiból majd a „Déli”-sípályát átszelő, ún. pince utak közül a középsőn keresztül túrázunk ki a Sombokorra egy szépséges fenyőerdőn keresztül. A Sombokor meredek peremén megcsodáljuk a délre és nyugatra nyíló panorámát, majd innen Magyarország legöregebb, őserdőmaradványokat is tartalmazó erdőterületének határán, a Sárkányos nevezetű kilátópont érintésével, kissé emelkedős szakaszon mászunk vissza a Kékesre.

A túrán való részvételhez fontos a megfelelő felszerelés, ugyanis túravezetőnk csak ebben az esetben tudja biztosítani a biztonságos túrázás lehetőségét Kékestetőn.

Erről, és a szükséges/érdemes felszerelésről (pl. élvezeti eszközök, ruházat és cipő, enni és innivaló, stb.) holnapunkon, a Túrázás menüpont Tippek és tanácsok fülén található bővebb információ.