Téli túrázás Kékestetőről indulva

A téli túrázás élménye legalább annyira impresszió gazdag, mint a nyári természetjárás. Más formában jeleníti meg a környezetet, ideális esetben megnyílnak a látómezők, egész egyszerűen a természet színpadja egy varázslatos festői díszletet biztosít szemünk ingerületűéinek. A kristálytiszta levegő feloldja távolságot takaró barikádokat a hegycsúcsokon, így több 100 kilométerre található havas hegygerincek is látótérbe kerülhetnek az Északi irányban.

Mindezek mellett a téli-nyári környezeti változók inverzív állapota más-más túratechnikát, túra öltözéket és felkészülési szintet kívánnak a téli álmot alvó erdők utazójától. A téli túra komfortzónája a nyárihoz képest karcsúan filigrán. De ezen az ösztövér lehetőségen is meglehet találni az ideális ösvényt. (Tanácsaink a téli túraöltözékhez, felszereléshez)

A hegyek varázslatos világát tisztelve a téli túrákat érdemes pallérozott és megalkuvó gondolkodással megtervezni. Mindig szem előtt kell tartani a megváltozott talajviszonyokat és az időjárás szélsőségeit. A téli időjárás impozáns fákra rakódott zúzmara díszlete amennyire festői annál fondorlatosan veszélyes is. A felkészült túrázónak észben kell tartania, hogy egy-egy ilyen feldíszített fának a gally és jég bombái könnyen maradandó sérülést okozhatnak. Talajszinten pedig a hóval takart mélyedések, eljegesedések okozhatnak nem várt és nem tervezett mozgáskoordinációs kihívásokat.

A fentebi gondolatokkal téli időszakban az ország csúcsáról indulva lenyűgöző és magasztos téli túraélményekre lehet szert tenni. Számtalan látványvilágában gazdag túraútvonal indul a szélrózsa minden irányában Kékestetőről, de ennek ellenére van olyan túraútvonal, amelyek zárva vannak a téli periódusban, mint például a kardióösvények, ami fokozott veszélyhelyzeteket hordoznak magukkal téli időtartamban ezért csak gyakorlott túrázóknak ajánljuk. Akik pedig alsóbb régiókból barangolnak az ország csúcsára a téli időszakban, pompás energizáló lehetőségeket biztosít a téli időszakban forró ital repertoárjával, és kiváló harapnivalók sokszínű kínálatával a tető kő közelében található Mátra Gasztronómia szolgáltatása.

Téli túraajánlatunk: hamarosan

Téli időszakban is jó túracélpont és pihenőhely a TV torony kilátója és annak meleg presszó kuckója, a 360 fokos látvány panorámája sokáig kényeztetheti szemünk világát.