“Első lépés a természetbe!” vezetett túrák:

A Keleti-főgerinc csodái

 

A túra hossza: kb. 7 km
Szintkülönbség: 380 m
Időtartam: kb. 3-4 óra
Nehézség: közepes

A Mátra keleti főgerincét az ország legszebb hegyi hullámvasútjaként emlegetik. Itt halad az Országos Kéktúra útvonalának 21. szakasza Mátraháza – Kékestető – Sirok között. A változatos terep miatt talán ez az egyik legszebb, legizgalmasabb része az OKT-nak.

Tematikus túránk is ennek a szakasznak egy szeletén halad. Az Angyalok tisztásáról azonnal belépünk egy montán bükkerdőbe, itt megismerkedünk a Kárpát-medence, főleg a középhegységekre jellemző erdőtakaróval és a növényvilággal, állatvilággal. A Rákosi-villa épületét elhagyva egy meredek, kőmorzsalékos, sziklás szakaszon vezet utunk a Sötét-lápa-nyergébe, ahonnan a gerinc viszonylag szintkülönbségmentes panorámaútján túrázunk tovább.

Utunk során gyakran érintünk kilátópontokat északi és déli irányba egyaránt. Célállomásunk a Sas-kő, közben érintjük az Erzsébet-sziklát, különleges természeti képződményeket, a Béka-követ és ún. boszorkányerdőket is. A Sas-kő 899 m magas csúcsát megmászva elénk tárul a teljes Parádi-medence, a Bükk, a Felső-Mátra a Karancs-Medves-fennsík és a távoli Tátra is, ez a Mátra egyik legszebb kilátópontja. A Sas-kőről, ahol számos legenda tudói lehetünk, visszatúrázunk a Sötét-lápa-nyergébe, onnan pedig egy régi sífutásra használt erdészeti úton, az Északi-sípálya és a Felső-pince út érintésével jutunk vissza Kékestetőre.

A túrán való részvételhez fontos a megfelelő felszerelés, ugyanis túravezetőnk csak ebben az esetben tudja biztosítani a biztonságos túrázás lehetőségét Kékestetőn.

Erről, és a szükséges/érdemes felszerelésről (pl. élvezeti eszközök, ruházat és cipő, enni és innivaló, stb.) holnapunkon, a Túrázás menüpont Tippek és tanácsok fülén található bővebb információ.