Turistajelzések egy fa törzsén.

Fotó: Pixabay

A túrázókra leselkedő egyik leggyakoribb veszély, hogy eltévednek, ezért kiemelten fontos az egyes turistajelzések ismerete. Így biztosan elérjük a célt, és számos látnivalót is felfedezhetünk.

Kékestető nem csak azért különleges, mert ez az ország legmagasabb pontja, vagy mert télen – magyar viszonylatban – kivételes lehetőséget biztosít a síelésre. A Kékes és a Mátra magával ragadó szépsége, a kiváló, gyógyhatású levegő, a táj és a természeti környezet egyaránt kirándulásra, túrázásra csábítanak.

Kékestetőn ötféle egyéni túrán való részvételre is lehetőség van. A túrázásra azonban érdemes jól felkészülni, hogyha bármilyen váratlan helyzet adódik, rendelkezésre álljon kellő erő és tartalék.

A turistajelzések jelentősége

Az egyik leggyakoribb veszély, ami a túrázókat fenyegeti, az az, hogy eltévednek. A hegyeket, az erdőt számos ösvény, útvonal szeli át. Ezeknek azonban csak egy része túraútvonal, sok olyan van, amelyen az adott területet fenntartó vagy ott dolgozó emberek közlekednek. Ezért nagyon fontos, hogy a túrázók a turistajelzésekkel ellátott útvonalakat használják, és jól ismerjék az egyes turistajelzéseket. A turistajelzések ismerete nem csak az eltévedéstől óv meg, de az útvonalon vagy annak közelében lévő műemlékekhez, barlangokhoz, forrásokhoz, kilátókhoz is elvezeti a túrázókat.  

Turistajelzések Magyarországon

Magyarországon egységes turistajelzés-rendszer van érvényben, így bárhol is túrázunk az országban, ezek ismeretében nagy biztonsággal eligazodhatunk. A hazánk területén jelenleg használt turistajelzéseket az 1930-as években alkották meg. Azóta folyamatosan fejlődik, bővül a túraúthálózat, így elmondható, hogy Magyarországnak kiterjedt túraútvonal-hálózata van. De nem csak az úthálózat bővül, a turistajelzések száma is folyamatosan nő, az újabbak jellemzően helyi tanösvények jelzései.

Az egyes turistajelzések és jelentésük

Ahogy már említettük, a Magyarországon érvényes turistajelzések egységesek. Hátterük – jellemzően 12×10 centiméter nagyságú – fehér színű téglalap, amelyben egy színes jel helyezkedik el. A jelzés színe lehet kék, zöld, piros vagy sárga. A színes ábra formája utal hordozza a turistajelzés jelentését.

Most pedig következzenek a különféle turistajelzések, magyarázattal együtt.

Turistajelzések: sáv jelzések – turistautak

Turistajelzések: sáv jelzések, turistautak.

Turistajelzések: leágazó jelzések – az útvonal célja szerinti alakzatok

Turistajelzések: leágazó jelzések - az útvonal célja szerinti alakzatok

Zarándokutak jelzései

Turistajelzések: zarándokutak jelzései.

A turistajelzések ismeretében magabiztosan vághatunk neki bármelyik hazai tájegységnek egy kisebb kirándulás vagy akár egy nagyobb, több napos túra teljesítésének is.

Kellemes természetjárást!