OKTÓBER VÉGÉIG NEM MŰKÖDIK A TV TORONY FELVONÓJA! - A múlt héten egy villámcsapás következtében tönkrement a TV torony felvonója Kékestetőn. A szervíz a javítás időtartamát 6-12 hétben állapította meg, ami azt jelenti, hogy legkorábban október végére tudják a hibát elhárítani. Türelmüket és megértésüket köszönjük!
 

Történelmi érdekességektől, az építés kulissza titkain át egészen a nyitvatartási időig – minden, egy helyen!

A Kékes a maga 1014 méteres magasságával Magyarország legmagasabb hegye.

Földrajzi elhelyezkedése: Heves megye, azon belül is a Mátra, ami az Északi-középhegység részét képezi. Érdekesség, hogy sokan Kékestető néven hivatkoznak magára a hegyre illetve a kilátóra, de valójában a Kékestető név az ott található település elnevezése.

Kékestetrő TV Torony kilátó

Koordinátapontok:  47° 52′ 20.9892″ N, 20° 0′ 31.8204″ E

Egyes mérések alapján a Kékes magassága 1015 méter, de a köztudatba az 1014 méteres magasság ivódott be és a Kékestetőnél található ikonikus trikolórra festett magasságjelző kőn is ez található.

Történelmi visszatekintésünket egészen az 1897-ben megjelent Mátrai kalauzig kell megtegyük, ami a Mátra Egylet (jelenleg a Magyar Turista Egyesület mátrai osztálya) által jelent meg. Ez már említést tesz az 1888-ban épített (keményfából) és 20 m magassáig emelkedő Vass-kilátóról. A névadásban Vass József népjóléti miniszter személye játszott szerepet.

Közel 30 évet kell előre ugranunk az időben (1926-as évet írunk), amikor is menedékkunyhóval bővítik a tornyot. Sokáig nem élvezhették a fejlesztést, hiszen 1938-ra életveszélyessé vált a torony és bezárásra került. A második világháború alatt elbontásra is került mind a menedékkunyhó, mind maga a torony.

Az 1933-as év fordulatot jelentett a mátrai turisztika életében azzal, hogy elkészült a kékestetői gyógyszálló és ezzel párhuzamosan egy 5 km hosszú út.  A Kékesre vezető út Mátraházát és kékestetőt kötötte össze.

Az 1920-as és 30-as években már a síelők is birtokba vették a Kékest és aktív sísport élet alakult ki. A déli lesiklópályát a Magyar Sí Szövetség és a Mátra Egylet közös fejlesztéseként 1933-34-ben adták át. Majd másfél évtizeddel később, 1950-es évek derekán az első sífelvonó is elkészült a Honvéd síszakosztályának köszönhetően.

Ebben az időben (1950-es évek) a gyógyszálló államosításra került és szanatóriummá alakították. Ebben az évtizedben (1958) épült antennatorony volt a legmagasabb építmény ebben az időszakban a Kékesen, kilátótorony nem üzemelt. Kizárólag a Távközlési Kutató Intézet nyolc emeletes tornyából, külön engedély birtokában volt lehetőség körbetekinteni.

Kékestető kilátó építése

A mai formában ismert Kékestetői tévétorony 1981-ben került átadásra, ami kiváltotta a korábbi antennatornyot.

Kékestető kilátó avagy a Kékestetői tévétorony

Az elavulttá váló korábbi antennatorony kiváltására, annak közvetlen szomszédságában került felépítésre a 180 méter magas tévétorony és a hozzá tartozó kiszolgáló épület. Az 1014 méteres magasságon megépült torony az 1200 méteres tengerszint feletti magasságig nyúlik.

Hazánk legmagasabb építményei közé tartozó TV torony szerkezetileg három részre tagolható: az alsó 80 méter vasbeton rész, utána következő szintén 80 méter acélszerkezet és végül a 20 méter üvegszövettel merevített műanyag henger. Az építés során nem kevesebb, mint 1300 köbméter vasbetont és félezer tonna acélszerkezetet használtak fel.

A kiszolgáló épület monolit vasbeton homlokzat kialakításakor figyelembe vették a legmostohább időjárási viszonyokat is. A közel 1000 négyzetméternyi  kiszolgáló területen helyezték el az adótorony villamosenergia-ellátására szolgáló berendezéseket, a transzformátor állomásokat, a hálózatvédelemmel, az automatikával és fázisjavító berendezésekkel.

A Kékestető kilátó 45 méter magasságban található, míg a fedett körpresszó 42 magasan helyezkedik el. Mindenképp érdemes felkeresni a kilátót, hiszen tiszta időben nagyon szép körpanoráma tárul a látogató elé.

Szerencsés kirándulóknak tiszta égbolt mellett, északi irányban még a Tátra vonulatai is feltárulhatnak.

Folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően már éjjel-nappal megcsodálhatjuk és nyomonkövethetjük a Kékestető Kilátó minden pillanatát a webkamerákon keresztül.

Kékestető TV Torony

Nyitva tartás:

  • november 1. – március 31: hétfőtől vasárnapig: 9:00 – 16:00
  • április 1. – április 30: hétfőtől – péntekig: 9:00 – 16:00; szombat, vasárnap: 9:00 – 17:00
  • május 1. – augusztus 31: hétfőtől – péntekig: 9:00 – 17:00; szombat, vasárnap: 9:00 – 18:00
  • szeptember 1. – október 31: hétfőtől vasárnapig: 9:00 – 17:00

Belépőjegy árak:

  • Felnőtt: 1000 Ft / fő
  • Gyermek (14 év alatt): 800 Ft / fő
  • Csoportos kedvezményekért érdeklődni nyitva tartási időben a +36 37 567 007-es telefonszámon lehetséges.

Az árak magyar forintban értendőek, és az ÁFA-t tartalmazzák!

A kilátót a Mátra Gasztronómia Kft. üzemelteti.