Ezen az oldalon valós időben követhető Kékestető időjárása. Az oldal adatai részint saját időjárásállomásunk mérésein alapulnak, beleértve a szél sebességét és irányát, a légnyomás értékét, a hőmérsékletet, a páratartalmat, valamint a csapadékot. Az új adatok minden pillanatban érkeznek, aktuális értékekért csak frissíteni kell az oldalt, így Kékestető időjárása valós időben követhető.

Kékestető időjárásállomás adatai

Szél sebesség


0 km/h

Szél irány


0 fok

Légnyomás


0 hPa

Hőmérséklet


0 °C

Páratartalom


0 g/m3

Csapadék


0 mm
Az időjárásállomás adatai mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése is leolvasható a következő térképről. Ezen az ország egészére találhatóak adatok, a térképen a Kékestető időjárására vonatkozó értékeket kék színű helyjelzővel jelöltük.

Országos adatok és előrejelzés


Kékestető időjárása: Torony kilátó - észak-nyugat webkameraKékestető időjárása: általános jellemzők, hőmérsékleti és csapadékrekordok


Magyarország legmagasabb pontján a napi hőingadozás viszonylag kiegyenlített. Kékestető időjárása ugyanakkor sokszor igen hűvös, több országos hidegrekordot is feljegyeztek. (Ez azt jelenti, hogy az adott napon a mérések kezdete óta ez a hőmérséklet a legalacsonyabb.) Összesen 11 olyan nap van, amelyiken itt volt a leghidegebb az országban, ezek közül 6 áprilisra esik. A leghidegebb a mérések kezdete óta 2013. március 25-én volt a hegycsúcson, ekkor az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint -11,5 fokot mértek.

Kékestető időjárása kimondottan napos


Nem közismert tény, de a fentiek ellenére Kékestető időjárása kimondottan napfényes: a napsütéses órák száma ugyanis jelentősen meghaladja az országos átlagot. A legtöbb napsütés januártól március végéig, illetve szeptemberben és októberben észlelhető a hegycsúcson.

Kiváló minőségű, magaslati levegő


Kékestető időjárása mellett említést érdemel levegője is, ami 1014 méteres tengerszint feletti magasságának köszönhetően kiváló minőségű, magaslati levegő. Por- és pollentartalma rendkívül alacsony, a házi poratka pedig ilyen magasságban már nem él meg. A hegyvidékre jellemző klimatikus viszonyok miatt a levegő páranyomása alacsony, nedvességtartalma ugyanakkor viszonylag magas. A légnyomás az átlagos Magyarországon mérhető értékhez képest 10 százalékkal alacsonyabb.

Eső és hó: csapadékrekordok


Kékestető időjárása kapcsán természetesen a csapadékról is sem feledkezhetünk meg. A most is érvényes csapadékrekordot 1958. június 11-12-én mérték: ebben a két napban 228 milliméternyi eső hullott a hegycsúcson. Ez rengeteg csapadék, hiszen 1 mm eső azt jelenti, hogy 1 négyzetméternyi területre 1 liter esővíz hullik. Nem túlzás özönvizet emlegetni, amikor két napon belül 228 liternyi eső jut minden négyzetméterre.

Kékestető a síelők kedvence is. A legvastagabb 2013. március 30-án volt a hótakaró:
106 centimétert mértek ezen a napon. Egy másik dátum, 1943-44 tele pedig azért nevezetes, mert ekkor 154 napon keresztül borította hó a csúcsot megszakítás nélkül.

Kékestető a Google Térképen