A SÍPÁLYA ZÁRVA!
 
Le és fel! túra
 296m
320m
5.7 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

Teljes táv: 5,7 km
Időtartam: kb. 3 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 296  m
Szintcsökkenés: 320 m
Nehézség: könnyű-közepes

Le és fel! elnevezésű túratippünkben a Kékestetőre érkezőket egy először Mátraházára, majd vissza a Kékesre vezető körtúrára szeretnénk invitálni.

Le és fel! tra a Mátrában Demecs Norbi ajánlásával a Kékestetőről Mátraházáig

A túrát célszerű az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskőtől kezdeni, innen a sípályán át a HE-DO Bárig menni, itt pedig a nagy parkoló végéből induló kék háromszög jelzésre térni.

Nemsokára keresztezzük a csúcsra vezető műutat, ahol egyből a Jávoros-forrás pihenőjéhez érkezünk. A forrásból sajnos már ritkán nyerhető víz. Ezen a helyen akár egy jó nyársalásra is van lehetőség (csak abban az esetben, ha nincsen tűzgyújtási tilalom, lásd: erdőtörvény).

A rövid pihenő után túránkat tovább folytatva még kétszer keresztezzük a műutat, majd egy útelágazáshoz érünk, melynek alkalmával további jelzésünknek a piros keresztezve választjuk, ami egészen Mátraházáig kísér bennünket.

Az út az úgynevezett Nagy-nyakban halad, amelynek kialakulása a Kékestetőről lezúduló csapadékvíznek köszönhető, úgy, ahogy a Somor-patak is, mely szinte végig kíséri utunkat.

A Tölgyes-bérc aljában futó villanypásztorral elkerített fiatal cserjeerdőt elhagyva ismét útkereszteződéshez jutunk, melynek alkalmával továbbra is a piros kereszten folytatjuk a túrát, északi irányba, Mátraháza felé. Itt lehetőségünk van letérni a piros kör jelzésre, amin pár száz méter múlva a Szent László-forráshoz érünk.

Tipp: Érdemes megkóstolni a forrásvizet, hiszen ez a Mátra egyik legtisztább, legízletesebb forrásvize, mely mindig gazdagon áll rendelkezésünkre.

A frissítő vízvételt követően visszatérünk a piros kereszt jelzésre és amint elérjük az Edzőtábor felújított épületsorozatát, a domoszlói táborozók faháza mögött található lépcsősoron át a Naphimnusz Parkba jutunk. Itt benézhetünk a Magyarok Nagyasszonya kápolnába is, illetve megtekinthetjük a fából faragott stációkat.

A vallási kitérő után ráfordulunk a Kékes nyugati oldalára, az Országos Kéktúra vonalán, közel 3 km-es szakaszon kapaszkodunk vissza a Kékesre. Az útvonal először a műút mentén halad, majd egy rövid erdős sáv után kijutunk a Veronika-rétre és innen a „Déli”-sípálya gyepcsíkjain felkapaszkodva térünk vissza Magyarország legmagasabb pontjára.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Okos eszközén használjon digitális térképet túráinkhoz, melynek előnyei:

  • mutatja és követi az aktuális GPS poziciót a térképen
  • forgatja a térképet az eszköz tájolási szenzora szerint, vagy a GPS mozgásirány alapján
  • értesítés, amikor a GPS pozició közelében útvonal kereszteződés van
  • eltévedés lehetősége 0%
  • egyéb térkép információk

Amennyiben digitális térképen szeretné követni, hogy merre jár, kérjük töltse le a megfelelő applikációt, és aktuális digitális túra tartalmát.
A túra előtt győződön meg az okos eszköz akkumulátora legyen feltöltve, lehetőség szerint vigyen magával power bankot.

Amennyiben androidos eszköze van kattintson ide az offline vektor térkép alkalmazásért.
iPhone esetén ide kattintva tudja letölteni a megfelelő térkép alkalmazást.

A túraútvonalat tartalmazó térkép (GPX) fájlt pedig itt találja.

A túrát Demecs Norbi állította össze. Fotókat készítette: Demecs Norbert