Az enyhe időjárás ellenére, kiváló síelési lehetőséget tudunk biztosítani. A sípálya nyitva.
Le és fel! túra
 296m
320m
5.7 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

A túrát Demecs Norbi túravezetőnk állította össze és ajánlja szeretettel.

Teljes táv: 5,7 km
Időtartam: kb. 3 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 296  m
Szintcsökkenés: 320 m
Nehézség: könnyű-közepes

Le és fel! elnevezésű túratippünkben a Kékestetőre érkezőket egy először Mátraházára, majd vissza a Kékesre vezető körtúrára szeretnénk invitálni.

Le és fel! tra a Mátrában Demecs Norbi ajánlásával a Kékestetőről Mátraházáig

A túrát célszerű az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskőtől kezdeni, innen a sípályán át a HE-DO Bárig menni, itt pedig a nagy parkoló végéből induló kék háromszög jelzésre térni.

Nemsokára keresztezzük a csúcsra vezető műutat, ahol egyből a Jávoros-forrás pihenőjéhez érkezünk. A forrásból sajnos már ritkán nyerhető víz. Ezen a helyen akár egy jó nyársalásra is van lehetőség (csak abban az esetben, ha nincsen tűzgyújtási tilalom, lásd: erdőtörvény).

A rövid pihenő után túránkat tovább folytatva még kétszer keresztezzük a műutat, majd egy útelágazáshoz érünk, melynek alkalmával további jelzésünknek a piros keresztezve választjuk, ami egészen Mátraházáig kísér bennünket.

Az út az úgynevezett Nagy-nyakban halad, amelynek kialakulása a Kékestetőről lezúduló csapadékvíznek köszönhető, úgy, ahogy a Somor-patak is, mely szinte végig kíséri utunkat.

A Tölgyes-bérc aljában futó villanypásztorral elkerített fiatal cserjeerdőt elhagyva ismét útkereszteződéshez jutunk, melynek alkalmával továbbra is a piros kereszten folytatjuk a túrát, északi irányba, Mátraháza felé. Itt lehetőségünk van letérni a piros kör jelzésre, amin pár száz méter múlva a Szent László-forráshoz érünk.

Tipp: Érdemes megkóstolni a forrásvizet, hiszen ez a Mátra egyik legtisztább, legízletesebb forrásvize, mely mindig gazdagon áll rendelkezésünkre.

A frissítő vízvételt követően visszatérünk a piros kereszt jelzésre és amint elérjük az Edzőtábor felújított épületsorozatát, a domoszlói táborozók faháza mögött található lépcsősoron át a Naphimnusz Parkba jutunk. Itt benézhetünk a Magyarok Nagyasszonya kápolnába is, illetve megtekinthetjük a fából faragott stációkat.

A vallási kitérő után ráfordulunk a Kékes nyugati oldalára, az Országos Kéktúra vonalán, közel 3 km-es szakaszon kapaszkodunk vissza a Kékesre. Az útvonal először a műút mentén halad, majd egy rövid erdős sáv után kijutunk a Veronika-rétre és innen a „Déli”-sípálya gyepcsíkjain felkapaszkodva térünk vissza Magyarország legmagasabb pontjára.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Fotókat készítette: Demecs Norbert