Kékestető-Parádfürdő, 70 kilométeres kerékpártúra.

Kékestetőről indulva akár 130-140 km hegyi kerékpárútvonalat is be lehet járni a Mátrában, amelyek betekintést nyújtanak a helyi természet szépségeibe. A lenyűgöző kerékpárutak hegyi patakok, hegygerincek, rejtett tavak, zöld mezők, régi történelmi emlékek mellett egy mesebeli hegyi falun és energiákkal kiegyenlített erdőkön keresztül vezetnek.

Kékestető-Parádfürdő kerékpáros túra, térkép.

A Kékestető-Parádfürdő kerékpártúra útvonala

Kékestetőről indulva először közúton kell 1,4 kilométert gurulnunk, majd hirtelen balra fordulva az erdőben látható hatalmas víztározó vastartályoknál egy jelöletlen erdészeti dózerúton egy rövid és könnyű gurulás után lehet elérni a Négyeshatár pihenőhelyet. Innentől a kék jelzésű kerékpárúton haladhatunk, amely a Mátrába belépve Pásztót és Recsket köti össze. A több mint 70 kilométeres kerékpárút a leghosszabb a Mátrában.

A Négyeshatártól útnak indulva északi irányban egy viszonylag könnyedén tekerhető dózerúton tudunk gurulni. Az út során hol kolosszális bükkfák között, hol sekélyebb növésű tölgyes erdők árnyékában, meredek és lankás oldalak mellett tapossuk a pedálokat.Kékestető-Parádfurdő kerékpárút, turistajelzés. A Négyeshatárt elhagyva körülbelül 2 kilométerre érdemes megállni a Hosszú-Vágó-bérc sziklánál, ahol az Északi-középhegység déli oldalának káprázatos látképe tárul elénk.

Kis pihenő után tovább haladva, 3-4 kilométerrel később egy valamikor szebb időket is látott kerítéssel körülzárt fiatalos erdőrészbe jutunk. Ezen a  területen található a Markazi-kapu, itt érintjük a kék- és zöld színű turistaútvonalat. Kerékpárjainkkal továbbra is a kék kerékpárjelzés nyomában kell tekernünk. Ezen az útszakaszon pangó vizekkel találkozhatunk az úton, érdemes kikerülni őket, mert a pocsolyák mélyek és csúszósan iszaposak. A pocsolyák többnyire zavarosak. Ennek oka, hogy az errefelé élő vadak előszeretettel dagonyáznak bennük. Egy darabig kísér minket a zöld turistajelzés is, de idővel jobbra elhagyja a kerékpárutat.

Biciklitároló Kékestetőn.

Követő támpontunk a Nagybükkfai-tisztás, ahol egy nagy tábla tájékoztat minket hollétünkről, illetve újból érintjük ezen a helyen a kék turistautat. Innen már nem sokat kell pedáloznunk egy kereszteződésig, ahol újfent egy kerékpáros pihenő található. Itt érdemes hidratálni, és némi energiát is magunkhoz venni.

A kereszteződésben, ha déli irányban indulunk el, a zöld jelzésű kerékpárúton egy kalandos kőrázós lejtmenettel, Markaz települést érjük el. Figyelem, a régi vegyes, de főképpen murvás burkolatú úton erdészeti járművek közlekedhetnek. Mielőtt Kékestető, feszület Markaz felett. érintenék a települést érdemes kicsit megállni a település fölött lévő nagy feszületnél. A látvány magáért beszél: az óriási víztükör egy igazi horgászparadicsom, másrészt pedig a távolban látható Mátrai Erőmű víztározója, továbbá a falu látképe bontakozik ki előttünk.

A kereszteződésben, ha észak felé indulunk, akkor egy nagyon rövid gurulás után jobbra sejtelmesen a fák között a Hármashatár erdészház bontakozik ki. Innen tovább követve a kék és immár zöld kerékpáros jelzést a Macskavár irányába, rövid gurulás után megérkezünk a Domoszlói kapuhoz. Ezt követően viszonylag jobb minőségű régi aszfaltburkolatú úton fogunk haladni. Hosszú, és nagyon izgalmas lejtmenettel kell számolnunk. Figyelem, autók jelenlétére is érdemes számítani! Óriási bükkfák, gyertyános erdők váltakozásával egy régi erdészeti úton fogunk haladni.

Ha többen vagyunk, akkor figyeljünk a követési távolságra, ami ebben az esetben minimum 4 kerékpáros távolságának felel meg. Itt-ott a burkolat gödrös és kátyús, ezért érdemes az úton is rajtatartani a szemünket. Persze nem lesz könnyű, mert az erdő sejtelmes, energetikus zöld fényei lenyűgöző látványt nyújtanak. Közel négykilométeres gurulás után ismét  egy kerékpáros pihenőhöz és egy nagyobb útkereszteződéshez érkezünk. Ezen a ponton válik el a zöld és kék jelzésű kerékpárút.

Kékestető-Parádfürdő kerékpárút.

Pihenőhely a Kékestető-Parádfürdő kerékpáros túraútvonalon.

Nyugat felé elindulva a zöld kerékpáros szimbólum jelzésen, nem egészen 1 km után elérjük a Csiklósd-kutat, ahol ismét egy kialakított kerékpáros pihenőt találunk. Itt érdemes kicsit felfrissülni, és kicserélni a kulacsainkban már felmelegedett vizünket a forrás jéghideg vizére. A pihenőből az északi Mátra utolsó hegyeinek látképe tárul elénk.Ilona-patak, Kékestető

Felfrissülve a kiváló forrásvíztől tovább haladhatunk a zöld jelzésen. Közzel 1 kilométer után ismét egy kereszteződésbe érkezünk, innen indul a sárga kerékpáros jelzés az Ilona-vízesés irányába. A kissé fölfelé vezető utunkat végigkíséri az Ilona-patak, és közel kétkilométeres pedálozás után elérjük hazánk legnagyobb természetes vízesését. Igazán pazar látványt a téli hóolvadás idején, illetve a vizes csapadékos tavaszi időben nyújt. Érdemes kis időt eltölteni a vízesés makroklímájában, forró nyári napokon igazi felüdülést biztosít a magas vízpárával kecsegtető környezet.

A kitérő után menjünk vissza a sárga jelzésen északi irányba, amíg el nem érjük a kereszteződést, ahonnan a sárga jelzésre fordultunk. Itt észak felé haladva, követve az Ilona-patak folyását a zöld kerékpáros jelzésen egy enyhe lejtős aszfalt burkolatú úton fogunk haladni. Mivel a gyalogos zöld csík és piros kereszt jelzésű turista útvonal is itt vezet, ezért számolnunk kell gyalogosokkal, sőt lentebb gurulva autókkal is.

A kereszteződéstől nem egészen 1 kilométeres gurulás után egy jól kiépített pihenőhelyhez fogunk érkezni. Kötelező megálló! Itt leszállva a kerékpárjainkról, és átsétálva a fahídon balra megpillanthatjuk a Szent István-csevice forrást. Érdemes megkóstolni az égvényes, kénes, kesernyés gyógyvizet.

Kékestető, kerekeskút

Bizonyos időszakonként nehéz a kénes vízhez hozzáférni, ugyanis sokan járnak ide nagy kosarakkal, melyben üvegek várakoznak a megtöltésre. De egy udvarias kéréssel a víz kóstolását ki lehet harcolni.

Megízlelve a gyógyvizet, haladjunk tovább északi irányban, követve az Ilona-patak folyását. Nagyon kényelmes, enyhe esésvonalú aszfaltburkolatú úton fogunk haladni. Jobb kézről egy régi épületláncolat mellet haladunk el, ez a régi időben egy erdészeti telephely volt, ahol autójavításon kívül sok-sok gazdasági tevékenységet folytattak.

Elhagyva a régi épületeket maradjunk a menetirány szerinti jobb oldalon, hosszú egyenes szakaszon fogunk gurulni, néhol fahidakon keresztül. A csevice forrás felé nem jelentős, de azért érezhető az autóforgalom, közlekedjünk szabályosan. Lassan elérünk egy útkereszteződést, ahol érdemes jobbra tartani, így megpillanthatjuk a Károlyi-kastély dél-délkelet irányba tájolt hátsó oldalát. Tovább haladva egy hosszú balkanyarral elérjük a Rákóczi-fát, amit bal kézre fogunk meglátni.

Kékestető, Rákóczi-fa

A Rákóczi-fa

Sajnos már kidőlt, de a fa monumentális, több mint 300 éves törzse még most is látható. A legenda szerint Rákóczi ehhez a fához kötötte a lovát. Ha most tenné, igen hosszú kötőre lenne szükség, hogy átérje a fa törzsét.

A hatalmas fát elhagyva pár métert gurulva megérkezünk a 24-es számú főúthoz, ahol két irányban indulhatunk. Ha északi irányba állítjuk a kerékpár kormányát, akkor a következő település Recsk lesz, amennyiben balra indulunk el, úgy bekerékpározhatunk Parádfürdő szívébe.

Parádfürdő

A városban bőven akad látnivaló és lehetőség a felfrissülésre, de akár egy jó, tájjellegű sztrapacskát is elfogyaszthatunk. Sajnos a településen már nem működik a strand, ami egyébként a 80-as években még szerfelett hideg vízzel várta a vendégeit. A strandot eredetileg azért bontották, le, hogy utána a kornak megfelelően felújításra kerüljön. A munkálatoknak csak az első, bontási fázisa valósult meg.

Egyébként az itt az itt felszínre törő vasgálic- és magas timsótartalmú vizet már az 1700-as években is gyógyvízként emlegették. A szemközti hegy gyomrában régen egy timsóbánya üzemelt, amely két mesterséges tavat megtöltve csorgatta gyógyvizét Parádfürdő medencéibe. A bánya bejáratánál még mindig erősen érződik a timsó jellegzetes szaga.

A településhez szorosan kapcsolódik Parád, ahol különleges látnivalókkal és komfortos szálláshelyekkel várják a turistákat.

A Kékestető-Parádfürdő kerékpártúra útvonalát magában foglaló terület térképe és a túra kezdő és végpontjának szintkülönbsége:

Kékestető-Parádfürdő kerékpáros túra, térkép

Kékestető-Parádfürdő kerékpártúra, szintkülönbség

Okoseszközén használjon digitális térképet túráinkhoz, melynek előnyei:

  • mutatja és követi az aktuális GPS-pozíciót a térképen,
  • forgatja a térképet az eszköz tájolási szenzora szerint, vagy a GPS-mozgásirány alapján,
  • értesítést küld, amikor a GPS-pozíció közelében útkereszteződés van,
  • az eltévedés lehetősége 0%,
  • egyéb térkép információk.

Amennyiben digitális térképen szeretné követni, hogy merre jár, kérjük töltse le a megfelelő applikációt, és aktuális digitális túra tartalmát.
A túra előtt győződön meg az okos eszköz akkumulátora legyen feltöltve, lehetőség szerint vigyen magával power bankot.

Amennyiben androidos eszköze van kattintson ide az offline vektor térkép alkalmazásért.
iPhone esetén ide kattintva tudja letölteni a megfelelő térkép alkalmazást.

A túraútvonalat tartalmazó térkép (GPX) fájlt pedig itt találja.

Kerékpáros turista a Kékestetőn.