Négy határ túra
 278m
307m
7.5 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

Teljes táv: 7,5 km
Időtartam: kb. 2-3 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 278 m
Szintcsökkenés: 307 m
Nehézség: közepes

Négy határ nyomában túránk alkalmával a Kékestetőre érkező túrázók a hegy szelídebb, de érdekességekben semmivel sem szegényebb déli arcával ismerkedhetnek megNégy határ, vadak földje és romos vadászkunyhó túra a Kékestetőn Demecs Norbi ajánlásval

A túrát célszerű az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskő elől kezdeni, a piros és a zöld sáv kettősén haladni a gyógyintézet mellett vezető lépcsőkön keresztül, majd a buszmegállót elhagyva betérünk az erdőbe.

Itt egy rövid szakaszon még együtt halad a két jelzés, majd a zöld sáv hamarabb leválik a pirostól.

Miután utunk déli irányba fordult, érdemes kitérőt tenni a piros körrel jelölt ösvényen a Disznó-kúthoz, ugyanis ez Magyarország egyik legmagasabban fakadó forrása, nevét a környékre egykor jellemző sűrű vaddisznó állományról kapta.

A rövid kitérő után visszatérünk a piros sáv jelzésre, és a Kékes-laposnak nevezett területen túrázunk tovább a Hidas-bérc irányába. A Hidas-bérc sziklájához érve szép panoráma tárul elénk déli irányba, főleg Gyöngyösre és a felette magasodó Sár hegyre, egy nemrégiben történt fakiterelés következtében.

A kilátópont után utunk ereszkedik, egészen a Négyeshatárig. Itt találkozik Gyöngyös, Pálosvörösmart, Abasár és Markaz közigazgatási határvonala.

Innen érdemes ismét egy kitérőt tenni a zöld háromszög jelzésen a közeli Kis-kő nevezetű réteglávatorony, amelyre felmászva a Mátra déli alján fekvő településekre nyílik szép kilátás. A réteglávatorony azonban csak a gyakorlottabb, bátrabb túrázóknak ajánlott.

A Kis-kőre tett rövid kitérőt követően a Négyeshatárra érünk vissza, innen pedig nyugati irányba, a zöld kereszt jelzésen vezet tovább túránk, mely egy szélesebb szekérút formájában vezet a Vályus-kútig.

Közben a Vadföld peremét is érintjük, mely a Mátra vadállatok által legsűrűbben lakott területe, itt zárt vadgazdálkodási terület is található.

A Vályus-kútból víz már sajnos alig csepeg, így nem számíthatunk arra, hogy kulacsainkat megtölthetjük.

A forrás és pihenő szomszédságában roskadozó vadászkunyhó romja az évtizedekkel ezelőtti mátrai vadászélet hangulatát idézi számunkra.

A rövid pihenőt követően a zöld sáv jelzést követjük északi irányba, mely már visszafordít minket Kékestetőre. Az út első szakasza erősebben, a második fele már gyengébben emelkedik, közben érintjük a Pezső-kutat, mely már biztosabb vízvételi lehetőség.

Az újabb forrást elhagyva egy szép, tágas bükkerdőbe érünk, s hamarosan újra csatlakozunk a piros sáv jelzéshez, amit követve visszajutunk a csúcsra, túránk kiindulópontjához.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Okos eszközén használjon digitális térképet túráinkhoz, melynek előnyei:

  • mutatja és követi az aktuális GPS poziciót a térképen
  • forgatja a térképet az eszköz tájolási szenzora szerint, vagy a GPS mozgásirány alapján
  • értesítés, amikor a GPS pozició közelében útvonal kereszteződés van
  • eltévedés lehetősége 0%
  • egyéb térkép információk

Amennyiben digitális térképen szeretné követni, hogy merre jár, kérjük töltse le a megfelelő applikációt, és aktuális digitális túra tartalmát.
A túra előtt győződön meg az okos eszköz akkumulátora legyen feltöltve, lehetőség szerint vigyen magával power bankot.

Amennyiben androidos eszköze van kattintson ide az offline vektor térkép alkalmazásért.
iPhone esetén ide kattintva tudja letölteni a megfelelő térkép alkalmazást.

A túraútvonalat tartalmazó térkép (GPX) fájlt pedig itt találja.

Fotókat készítette: Demecs Norbert

A túrát Demecs Norbi állította össze.