Az enyhe időjárás ellenére, kiváló síelési lehetőséget tudunk biztosítani. A sípálya nyitva.
Négy határ túra
 278m
307m
7.5 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

A túrát Demecs Norbi túravezetőnk állította össze és ajánlja szeretettel.

Teljes táv: 7,5 km
Időtartam: kb. 2-3 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 278 m
Szintcsökkenés: 307 m
Nehézség: közepes

Négy határ nyomában túránk alkalmával a Kékestetőre érkező túrázók a hegy szelídebb, de érdekességekben semmivel sem szegényebb déli arcával ismerkedhetnek megNégy határ, vadak földje és romos vadászkunyhó túra a Kékestetőn Demecs Norbi ajánlásval

A túrát célszerű az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskő elől kezdeni, a piros és a zöld sáv kettősén haladni a gyógyintézet mellett vezető lépcsőkön keresztül, majd a buszmegállót elhagyva betérünk az erdőbe.

Itt egy rövid szakaszon még együtt halad a két jelzés, majd a zöld sáv hamarabb leválik a pirostól.

Miután utunk déli irányba fordult, érdemes kitérőt tenni a piros körrel jelölt ösvényen a Disznó-kúthoz, ugyanis ez Magyarország egyik legmagasabban fakadó forrása, nevét a környékre egykor jellemző sűrű vaddisznó állományról kapta.

A rövid kitérő után visszatérünk a piros sáv jelzésre, és a Kékes-laposnak nevezett területen túrázunk tovább a Hidas-bérc irányába. A Hidas-bérc sziklájához érve szép panoráma tárul elénk déli irányba, főleg Gyöngyösre és a felette magasodó Sár hegyre, egy nemrégiben történt fakiterelés következtében.

A kilátópont után utunk ereszkedik, egészen a Négyeshatárig. Itt találkozik Gyöngyös, Pálosvörösmart, Abasár és Markaz közigazgatási határvonala.

Innen érdemes ismét egy kitérőt tenni a zöld háromszög jelzésen a közeli Kis-kő nevezetű réteglávatorony, amelyre felmászva a Mátra déli alján fekvő településekre nyílik szép kilátás. A réteglávatorony azonban csak a gyakorlottabb, bátrabb túrázóknak ajánlott.

A Kis-kőre tett rövid kitérőt követően a Négyeshatárra érünk vissza, innen pedig nyugati irányba, a zöld kereszt jelzésen vezet tovább túránk, mely egy szélesebb szekérút formájában vezet a Vályus-kútig.

Közben a Vadföld peremét is érintjük, mely a Mátra vadállatok által legsűrűbben lakott területe, itt zárt vadgazdálkodási terület is található.

A Vályus-kútból víz már sajnos alig csepeg, így nem számíthatunk arra, hogy kulacsainkat megtölthetjük.

A forrás és pihenő szomszédságában roskadozó vadászkunyhó romja az évtizedekkel ezelőtti mátrai vadászélet hangulatát idézi számunkra.

A rövid pihenőt követően a zöld sáv jelzést követjük északi irányba, mely már visszafordít minket Kékestetőre. Az út első szakasza erősebben, a második fele már gyengébben emelkedik, közben érintjük a Pezső-kutat, mely már biztosabb vízvételi lehetőség.

Az újabb forrást elhagyva egy szép, tágas bükkerdőbe érünk, s hamarosan újra csatlakozunk a piros sáv jelzéshez, amit követve visszajutunk a csúcsra, túránk kiindulópontjához.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Fotókat készítette: Demecs Norbert