Az enyhe időjárás ellenére, kiváló síelési lehetőséget tudunk biztosítani. A sípálya nyitva.
Sombokor kör túra
 232m
 239m
4.6 km

Ezt a túrát azok számára ajánljuk, akik egyénileg szeretnének hosszabb, rövidebb túrákat tenni a Kékes környékén.

A túrát Demecs Norbi túravezetőnk állította össze és ajánlja szeretettel.

Teljes táv: 4,6 km
Időtartam: kb. 2 óra (kényelmes tempóban)
Szintemelkedés: 232 m
Szintcsökkenés: 239 m
Nehézség: könnyű

A Sombokor kör elnevezésű túra alkalmával a túrázók egy viszonylag könnyű, néhány óra alatt teljesíthető körsétán vehetnek részt Kékestető északi oldalában.

Sombokkör tara a Kékestetőn Demecs Norbi ajánlásával kezdőknek

A túrát az 1014 m magasságot jelölő nemzeti színű csúcskőnél érdemes kezdeni, és az Angyalok tisztásán keresztül, a Tető Étterem mögött az erdőbe vezető sárga sáv jelzésen indulni északi irányba.

A gyönyörű bükkerdőben haladva hamarosan keresztezünk egy sífutó utat, így érkezünk meg a Sombokor tisztására, ahol érdemes kitérőt tennünk a sárga háromszög jelzésen a Sárkányos nevezetű kilátóhelyre. Ez már a Kékes-Észak Erdőrezervátum területe, fokozottan védett természeti terület.

A kilátóhelyről a Mátra keleti és északi területeire és falvaira, a Bükkre és a Heves-Borsodi-dombságra, tiszta időben a Tátrára nyerünk Pazar kilátást. A hely nevét onnan kapta, hogy egykor az itt található nagy, lapos szikláról startoltak a sárkányrepülősök.

A kitérő után a sárga sáv jelzésen folytatjuk tovább a túrát Magyarország legidősebb erdősége, a Kékes-Észak Erdőrezervátum területén.

Fontos, hogy ezen a területen már csak a kijelölt utakon szabad haladni, azokról az erdőtörvény értelmében nincs lehetőség letérni.

Rövid ereszkedés után elérjük a Sombokor kilátópontját, ahonnan a Sárkányossal ellenkező irányba, többnyire nyugatra és délre láthatunk el, a Nyugati-Mátra csúcsaira, Gyöngyösre és az Alföldre, illetve szemünkkel végigkövethetjük a „Déli”sípálya vonalát.

Innen, a kilátóponttól egy rövid szakaszon veszélyesebbé válik az út, meredek, kőmorzsalékos hegyoldalon, nagy sziklák között egy fenyvesen vezet át az ösvény pár száz méteren itt fokozottan érdemes figyelni mind magunkra, mind pedig túratársaink épségére.

Az ereszkedő után egy útelágazáshoz érünk, mely az Erdőrezervátum nyugati „kapuja”, itt látjuk a sárga kereszt jelzést, túránkat ezen a jelzésen folytatjuk tovább nyugat felé (balra), Mátraháza irányába. Ez egy nagyon szép ösvény, végig a Kékes peremén halad. A peremösvényen érintünk egy kőfolyást és a Tündi-forrást, melyből már egyre ritkábban csöpög a forrásvíz.

A forrás után elérjük Magyarország egyetlen épségben maradt síugrósáncának romját, mely a ’30-as évektől egészen a ’80-as évekig országos és nemzetközi versenyeknek adott otthont. A sánc állapota életveszélyes, így annak megközelítése, a sánctoronyra való felkapaszkodás minden esetben tilos.

Hamarosan elhagyjuk a sárga kereszt jelzés, ugyanis megérkezünk a „Déli”-sípályára, itt keletnek fordul utunk, az Országos Kéktúra vonalán Kékes irányába, nagyjából 1,5 km hosszban kapaszkodunk vissza a Kékesre a sípálya gyepcsíkjain.

A túra kezdete előtt érdemes elolvasni általános túratippjeinket a holnapunkon, hogy még praktikusabban, könnyebben és biztonságosabban teljen a Kékestető környékén eltöltött túrázás ideje.

Fotókat készítette: Demecs Norbert