A sípálya zárva!
 

Alapelvek, amiket mindig tarts tiszteletben

Az első és legfontosabb alapelv, hogy tiszteljük a természetet és becsüljük meg azt az erdőt, amelyben éppen túrázunk.

 • Soha ne hangoskodjunk,
 • Ne dobjuk el a szemetünket,
 • Ne ártsunk az élőlényeknek,
 • Ne rongáljuk meg a mások által létrehozott erdei objektumokat.

Megfelelő felszerelés megléte télen (is)

Fontos, hogy akár hosszabb, akár rövidebb túrát tervezünk, rendelkezzünk megfelelő felszereléssel a téli hónapokban is.

1. Mire figyeljünk cipő választáskor télen?

Túrázás alkalmával elsősorban a lábunkat használjuk, így annak megfelelő „használata” a leglényegesebb, így az első lépés, hogy erre a célra megfelelő lábbelit válasszunk a téli hónapokra.

Ez lehet rövid vagy magas szárú túracipő.  Ilyet szakboltokban magunk is beszerezhetünk, de kérhetjük az eladók segítségét is kimondottan személyre szabott lehetőségek érdekében. Rövid szárú cipő esetén mindenképpen használjunk jó minőségű vízhatlan kamáslit, ezt egyébként magasszárú lábbelinél is használható.

Tipp: Gora-Tex anyaggal ellátott lábbeli. 

Az utcai, alkalmi, de sok esetben még az edzőcipők nem alkalmasak egy téli túrára a felfagyott, jeges szakaszokon talpkiképzésük miatt veszélyesek lehetnek, könnyen feltörhetik a lábunkat, hamar kényelmetlenné válnak a havas jeges útvonalakon.

 2. Mire figyeljünk téli zokni választáskor?

A cipőbe érdemes mindig,

 • még nyáron is vastagabb zoknit húzni, amely légáteresztő tulajdonsággal rendelkezik, tehát könnyen szellőzik, illetve mindig túlér a cipő szárán.
 • Téli viseletnél maximum olyan vastag zoknit húzzunk fel a lábunkra, amelyben még könnyen tudjuk mozgatni lábujjainkat.

3. Milyen túraruházatot válasszunk télen?

A lábbelihez hasonlóan fontos, hogy milyen ruhát veszünk fel túrázáshoz.

Mindig olyan öltözetet válasszunk, amely

 • rugalmas anyagból készült és főképpen a rétegek miatt téli időszakban is könnyen tudunk benne mozogni.

A legfőbb szempont, hogy érezzük jól magunkat abban a ruhában, amelyben éppen túrázunk.

Télen de még nyáron is a kemény farmer anyagú, feszes, kötött ruhadarabok nem megfelelőek erre a célra. Mindig ügyeljünk arra, hogy rétegesen öltözzünk fel, mert így könnyebben szellőzik a testünk.

 1. Aláöltözetnek vékony, testhez simuló felső ajánlott, mely könnyen elvezeti az izzadságot a középső réteg felé.
 2. A középső réteg a hőszigetelő réteg, így polar vagy thermo anyagú pulóver ajánlott.
 3. A felső/külső rétegnek is van minimális hőszigetelő funkciója, de itt már a szél, hó, eső, napsugárzás elleni szerepe a lényeges.

Többnyire a téli kabátok nagy része jól viseli a csapadékot. A víz ellenállást mm-ben határozzák meg. A 10.000 mm vízállósági besorolás már egy jó kabátnak számít. Hosszabb túra esetén váltás aláöltözet is ajánlott.

Tipp: télen a fölfelé haladáskor érdemes többször megállni azért, hogy kevésbé izzadjunk le. Téli időszakban a megizzadt testünk gyorsan ki tudd billenteni kényelmes komfort zónánkból, így fázni fogunk.

Száraz ruha miatt télen fontos de nyáron is célszerű magunkkal vinni egy plusz pulóvert, ugyanis a Mátrtában pillanatok alatt képes megváltozni az időjárás, akár 10-15 fokot is hűlhet hirtelen a levegő. Télen érdemes sapkával, kesztyűvel, sállal, esetleg símaszkkal vagy arcvédő kendővel kiegészíteni a túrafelszerelést. Kötött kesztyűt nem ajánljuk.

Téli barangoláshoz mindenki számára ajánlott a túrabot.

Mit vigyek magammal a túrára télen?

Fontos, hogy a hátizsákban mindig legyen

 • megfelelő mennyiségű folyadék (télen minimum 1-1,5 l tea ha lehet akkor hőtárolós termoszban, plusz víz),
 • táplálék (szendvicsek, csokoládé, szőlőcukor, gyümölcs),
 • kötszer, fertőtlenítőszer, ragtapasz és gyógyszerek.
 • feltöltött mobíltelefon
 • túrabot
 • tűzgyújtó szerszám

Az erdőbe sose induljunk el térkép és maximális akkumulátortöltöttségű telefon nélkül, melynek energiaszintjét a túra közben internethasználattal vagy egyéb funkciókkal ne merítsük le.

Télen ha eltévedünk előfordulhat, hogy ránk sötétedik, ugyanis téli időszakban sokkal hamarabb érkezik a szürkület és a sötétség. Keresésünkre indulóknak tudunk információt adni a tűz fényével a hol létünkről, de fázás ellen is nagyon jól jön egy kis tűz által adoptált meleg. Fontos, hogy tüzet csak nagyon körültekintően, kijelölt pontokon, kövekkel jól körbe határolva lehet gyújtani.  

Tipp: Ha nincs is térképünk, érdemes letölteni egy telefonos applikációt a túra előtt, vagy a Mátra számos turisztikai pontján egy helyi lefedettségű turistatérképet vásárolni.

Aranyszabályok, melyek életet menthetnek télen, nyáron.

 1. A jelzett ösvényről sose térjünk le, ha eltévednénk vagy balesetet szenvednénk, akkor azonnal értesítsük a 112-es telefonszámon elérhető segélyszolgálatot.
 2. Vadállattal való találkozás esetén maradjunk higgadtak, hátráljunk, ne próbáljunk kapcsolatot létesíteni a vaddal, hidegvérrel, csendben távolodjunk el az állattól, esetleg kapaszkodjunk fel egy közeli fára, míg a vad odébb nem áll. Esetenként azonban az is segíthet, ha zajt csapunk annak érdekében, hogy a vadállat elkerüljön bennünket.
 3. A túra előtt mindenféleképpen mérlegeljük a képességeinket és a gyakorlottságunkat, tájékozódjunk az esetleges időjárásról, mérjük fel az időt, s ha már túl késő van, ne tervezzünk hosszú túrát, illetve csak olyan útvonalat válasszunk, amelyet meglátásunk szerint képesek vagyunk teljesíteni, vagy ha nem vagyunk biztosak benne, kérjünk segítséget szakemberektől.
 4. Zúzmarás időben figyeljünk a fákra, mert comb vastagságú gallyak törhetnek le amik maradandó sérülést okozhatnak.
 5. Téli időszak beköszöntésével, és téli időszakban is aktív a vadászat az erdőben. Mindig viseljünk valamilyen feltűnő színű ruhadarabot. 
 6. Tűz szerszám.

Egyéb információ: Általános erdőtörvény

Az erdőt mindenki az általános erdőtörvény ismeretében és betartásának tudatában veheti igénybe, mely tájékoztatja az erdőjárókat az erdőben tartózkodás szabályairól. Ezt a túrára indulás előtt érdemes mindig átolvasni, mit, hogyan, mennyi ideig szabad az erdőben csinálni, ott tartózkodni, tüzet gyújtani, stb.

Az erdőtörvény teljes szövege itt érhető el: http://njt.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=124614.314615