“Első lépés a természetbe!” vezetett túrák:

„Forrástúra”

A túra hossza: kb. 5-6 km

Szintkülönbség: 200 m
Időtartam: kb. 2-3 óra
Nehézség: könnyű

Kékestetőn a számos látnivaló között három forrás is megtalálható, a Disznós-kút, a Kékes-forrás és a Jávoros-forrás. A gyógyító levegőn alapuló klimatikus gyógyhely számos természeti értékkel kiegészül, mint például a természetben fakadó kristálytiszta forrásvizek. A télen-nyáron jéghideg vizű források számos vulkanikus eredetű ásványi anyag tartalmuknak köszönhetően igazi frissítőként szolgálnak a túrázók számára. Ha kóstolni szeretnél a források vizéből, poharat ne felejts el hozni magaddal!

Könnyű túránk egésze szinte egy kellemes erdei séta, melynek alkalmával felkutatjuk a csúcs környékén fakadó három, könnyen elérhető forrást. Utunkat Kékestetőn, a csúcskőnél kezdjük, majd az északi oldalon ereszkedünk le a Felső-pince-útig, melyet egykor sífutásra használtak. Itt igény és kedv szerint megtekinthetjük a Sárkányos nevezetű kilátópontot, ahonnan keletre nyílik pazar panoráma. Innen a Felső-pince-úton tovább folytatva túránkat a „Déli”-sípálya keresztezésével érjük el eslő forrásunkat, a már-már alig csepegő Jávoros-forrást. Innen a műút mentén a zöld és piros turistajelzésig kapaszkodunk fel, melyeket követve egy szép, tágas bükkerdőn át érjük el a Disznós-kutat és titokzatos környezetét. Végül a szanatórium parkjában található Kékes-forrással zárjuk a túrát.

A túrán való részvételhez fontos a megfelelő felszerelés, ugyanis túravezetőnk csak ebben az esetben tudja biztosítani a biztonságos túrázás lehetőségét Kékestetőn.

Erről, és a szükséges/érdemes felszerelésről (pl. élvezeti eszközök, ruházat és cipő, enni és innivaló, stb.) holnapunkon, a Túrázás menüpont Tippek és tanácsok fülén található bővebb információ.