Tisztelt Igazgató Asszony, Tisztelt Igazgató Úr!

Szeretnénk felhívni figyelmét egy túrázással egybekötött egyedülálló, felejthetetlen élményt nyújtó, érdekes és egyben számos hasznos ismeret elsajátítására is kiváló osztálykirándulás lehetőségére.

Rendhagyó természetismeret óra Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn!

A Mátra rejtett völgyeiben és meredek lejtőin vezetett élménytúráink a testmozgás mellett sok olyan kulturális és természeti témájú bemutatót tartalmaznak, aminek ismerete kitágítja a gyerekek látókörét .

A Kékestetőre szervezett fél napos osztálykirándulás ára az alábbiakat tartalmazza:

A Kékestetőn található Tető étteremben igény szerint az osztályoknak menüs és külön választható ételekből ebédet is tudunk biztosítani. (Amennyiben élni szeretnének az ebéd lehetőségével, kérem előre jelezzék nekünk.)

A program ára: 2990 Ft/fő.

Amennyiben a Mátrába vagy környékére terveznek osztálykirándulást, olvassák el részletesen is vezetett túraajánlatunkat, amelyet már az első osztályosok is bátran teljesíthetnek.

Húsz-harminc fős csoportoknak és osztályoknak ajánljuk elektroszmogmentes 3-4 órás ismeretterjesztő túránkat, mely a környék látványosságait, történelmi pontjait, régi sporthelyszíneit és a Mátra kialakulását mutatja be a gyerekeknek.

A tanulmánytúra a Kékestetőről indul, és ide is érkezik vissza.

A zegzugos túraútvonalon barangolunk az ős montán bükkös erdők több mint 200 éves fái között. A fák mindkét világháborút túlélték, megérintve hatalmas erőt sugároznak, több mint 200 év történelmét hordozzák magukon. Az északi oldal geológiájának megismerése után gyönyörködhetünk az ott található hatalmas kőoszlopokban és a hosszúra elnyúlt vulkanikus kőfolyamokban, amik a környék legszebb látványosságai közé tartoznak. Túránk a régen elhagyatott Csonka-villát is érinti: az épület formavilága mai szemmel is esztétikus építészeti motívumokat tartalmaz. A villa évtizedek óta lakatlan, ám falai rendületlenül ellenállnak az időjárás kihívásainak.

Ugye nem kell ecsetelnünk, hogy a gyerekek mennyire szeretik az állatokat? Kellő körültekintéssel és megfelelő magatartással a Mátrában szabadon élő állatokkal is találkozhatunk. Láthatunk Korzikáról betelepített muflonokat, őzeket, szarvasokat, de nagy szerencsével akár vadmacskát is. A túrán sok olyan látványpontot érintünk, amelyről madártávlatból tekinthetünk rá az északi Mátra bérceire.

Túránk első állomása Kékestetőről indulva a 899 méteren található Saskő emlékmű. Húsz perc alatt teljesíthető az ide vezető út, amely rendkívül látványos hegygerincen át vezet a montán bükkös 200 éves fái alatt. Az emlékmű egy egyedülálló szakadékkilátópont, ahol a Mátra bérceire és a környék  településeire tekinthetünk le. Tiszta időben a 140 kilométerre található Magas-, és Alacsony-Tátra vonalait is fel lehet fedezni.

A 899 méteres tengerszint feletti magasságot elhagyva, meredeken lefelé ereszkedve 772 méteren érjük el a Gabi halála nevű kegyeleti helyet. Számos mendemonda született a fiatal favágó tragikus történetéről. A helyszín neve ellenére egyáltalán nem tragédiáról árulkodik – a magasra törő vulkanikus kövek és a keskeny hegygerinc a hely szomorú elnevezését feledtetve szinte egy másik világba kalauzol minket. Innen az alsó pinceúton keresztül ismét besétálunk a több, mint 200 éves bükkfák közé, ahol az erdők mélyéről áramló energia ölel körbe minket, miközben hatalmas sziklák alatt és fölött halad az útvonalunk. A Mátra északi oldala teljesen mentes az elektroszmogtól és a zajtól, csak a néma csend és a lélegzetelállító látvány van körülöttünk.

Az alsó pinceút érinti Magyarország egyik leghíresebb és egyben legmeredekebb sípályáját is, ahol régen országos síbajnokságokat rendeztek. Tovább haladva a pinceúton egy igen érdekes vulkanikus kőfolyamot fogunk keresztezni.

Kalandos útvonalunk az 1930-as években épült egykori nagy síugró sáncot is érinti, ahol többször rendeztek nemzetközi bajnokságokat. 1960-ban felújították, így az építmény erős alapjait biztonsággal körbe lehet járni. A természet lassan visszafoglalja a hatalmas vasszerkezetet, amit mára szinte teljesen elzárt a külvilágtól. A sáncra sajnos nem lehet felmenni, ám a régi lépcsők még megvannak, amiken keresztül le lehet ereszkedni a landoló térre a pinceútról. Túránk utolsó szakaszában Magyarország leghosszabb sípályáját járjuk be.

A megközelítőleg 8 kilométeres túránkat kisiskolásoknak és az idősebb korosztálynak egyaránt ajánljuk. Teljesítése 3-4 órát vesz igénybe kisebb-nagyobb pihenőkkel. Ilyenkor hasznos információkkal egészítjük ki a látottakat. A túrát igény szerint tudjuk rövidíteni, de egyedi kéréseknek megfelelően is át tudjuk alakítani az útvonalát.

A túrát vizsgázott túravezetők segítik, akiknek kéréseit és a túraútvonalon felmerülő utasításait legyenek szívesek maximálisan betartani! Túránk egyes pontjaihoz közel mély szakadékok találhatóak, ezért a teljes mértékben biztonságos túraútvonalról senki ne térjen le!

Túravezetőnk mindenhol jó előre felhívja a figyelmet a veszélyesebb pontok biztonságos megközelítésére.

Amennyiben a régióban egy egész napot szeretnének eltölteni, a túra mellé ingyenesen meg tudunk szervezni egy gyárlátogatást a Mátrai Erőműbe.

Itt egy rövid videoismertetőt tekinthetnek meg az erőmű működéséről, majd lehetőségük lesz egy liliputi
kisvonatozásra az erőmű ipari területén. A kétórás erőműlátogatást délelőtt, míg a túrázást a délutáni órákban ajánljuk.

Hasznos tanácsok

A Mátra egy vulkanikus tevékenységből kialakult hegység – a turistautak ezért többnyire kövesek és görgetegesek. Az útvonal helyenként meredek esésvonalú, máshol meredek emelkedésű. A kellemes túrázáshoz zárt cipő, nyári túrabakancs vagy túracipő ajánlott. Lehetőség szerint vékony hosszú túranadrágot viseljünk, ami védelmet nyújt a kisebb karcolások ellen, de jó szolgálatot tesz a kullancsok távoltartására is. Felsőöltözetnek vékony réteges ruhát ajánlunk. Szükség esetén megmutatjuk a biztonságos kullancseltávolítás módját. A túrára ivóvizet mi biztosítunk, de érdemes magunkkal hozni energiát adó banánt, sportszeletet, vagy szendvicset, amiket a rövid pihenők alatt lehet elfogyasztani.

Kérjük, hogy a keletkező szemetet mindenki hozza le magával a hegyről, mert számunkra nagyon fontos, hogy ugyanolyan tiszta erdőt hagyjunk magunk mögött, mint ami fogadott bennünket a túrán. Mivel a túra elektroszmogmentes területen halad, azok között, akik hajlandóak Kékestetőn hagyni telefonjukat az erre kijelölt biztonságos széfben, jutalmat fogunk kisorsolni. Fényképek készítésére inkább fényképezőgépet használjunk. A fotók elkészítésében vagy igény szerint egy kisvideó leforgatásában túravezetőink bármikor segítenek. A képek és a kisfilm elkészítése ingyenes.

Amennyiben túrával egybekötött szervezett osztálykirándulásunk lehetősége felkeltette érdeklődését, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén.

Banka Zsolt
Tel: +36 30 161 5133
E-mail: banka.zsolt@kekesteto.hu