Szeretettel köszöntjük a Budapesti Szent Ferenc Kórház által létrehozott „Út az egészséghez” program Kékestetői túraösvényén.

A túraösvény elsősorban szív- és érrendszeri betegséggel vagy magas vérnyomásbetegséggel élők, illetve cukorbetegek számára készült, ugyanakkor egészséges résztvevőink számára is ajánljuk, betegségmegelőzés vagy egyéni állapotfelmérés céljából.

Az „Út az Egészséghez Program” kreatív módon segíti a szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. Ez az eszközökkel ellenőrzött mozgásprogram az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja. A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei értékelik ki. Azok számára, akiknél kiugró értékeket észlelnek, kórházi szakrendelés javasolt.

A túra nem csak a természet megismerésében kínál segítséget, hanem saját szervezetünk működését, reakcióit is figyelemmel kísérhetjük és megismerhetjük séta közben

A tanösvénynek saját – szívet formáló – túrajelzése van, ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2 km-es, közepes 4,2 km-es szakaszon egyaránt, a javasolt pulzusmérő pontokat pedig tájékoztató táblák jelzik.

Az útvonalak kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak: az eltérő egészségi állapotúak számára rövidebb vagy hosszabb túra választható, a gyorsabban fáradók számára pedig pihenőhelyeket alakítottak ki a táblák mellett.

Kardio túraútvonalak Kékestető körül

Rövid, zöld szívvel jelölt túraútvonal 2 km, szintkülönbség 71 méter

Ezen az útvonalon bárki elindulhat, nagyon könnyen teljesíthető belépő szintű túraútvonal. Enyhe esésvonalú és emelkedésű útvonalat tartalmaz. A túra kényelmes tempóban 1 óra alatt teljesíthető.

Közepes, kék szívvel jelölt túraútvonal 4,2 km, szintkülönbség 108 méter

A közepes túra könnyű erdei terepen halad és 2 órás kirándulással körbe lehet járni.

Túra adatok dokumentálása, kiértékelése.

Túráink állapotfelmérést tesznek lehetővé, melyek kiértékeltetésére is módja van, amennyiben ezt a túralap nyomtatványt a túra végeztével a toronykilátó mellett található piros gyűjtőládába helyezi.

Kérjük, a túrlapon található útmutatásnak megfelelően és pontosan töltse ki a túralap hátsó oldalát.

Megfelelően kitöltött túralapot tudunk csak kiértékelni.

Hogyan túrázzunk?

A túraútvonalakat egyénileg is lehet teljesíteni. A túra folyamán az alábbi javaslatokat érdemes betartani. Mindenképpen vigyünk magunkkal folyadékot a túrákra. A pulzusmérő pontokon és a túralapon segélykérő telefonszámok is feltüntetésre kerültek. A túrákra javasoljuk a kényelmes öltözéket és a terepviszonyoknak megfelelő lábbelit.

Kardió tréning

A kívánt edzéshatás elérése érdekében célszerű a túra során olyan tempóban haladni, hogy a pulzus folyamatosan a tréningzóna alsó és felső határa között legyen. Így olyan edzést végzünk, ami igénybe veszi a szívet, a tüdőt, növeli az állóképességet, de még szívbarát módon, oxigéndús környezetben történik.

Állóképességünk javulását mutatja, ha ugyanarra a terhelésre már kisebb a pulzusemelkedésünk, vagy rövidebb idő alatt tesszük meg ugyanazt a távolságot.

Így a hosszabb túraútvonalak választásával idővel emelhetjük állóképességünket.

Az Ön tréningzónája

Az Ön tréningzónája az Ön aktuális életkorának megfelelő normál pulzustartomány. Egészségi állapotától függően Önnek ettől eltérhet a terhelés során ajánlott pulzustartománya.

A) Ha Ön kardiológiai gondozás alatt áll, vagy ismert szívbetegsége, illetve más ismert betegsége van, vagy betöltötte a 40. életévét, és most kezd sportos életmódot, úgy biztonságosabb, ha tréningzónáját orvosa, gyógytornásza határozza meg, rendszerint terheléses EKG-vizsgálat alapján. Kezelőorvosa dönti el, hogy Önnél szükséges-e ez a vizsgálat. Amennyiben ismeri ezeket az értékeket, kérjük, írja be a túralap hátoldalán a megfelelő sorba, valamint jelölje be X-szel betegségeit.

Amennyiben ezen értékeket most nem ismeri, a túraösvényen érdemes olyan tempóval mennie, hogy közben enyhén megizzadjon, kicsit szaporábban vegye a levegőt, és a túra végére kellemes fáradtságot érezzen.

Alacsonyabb terhelhetőségnél javasoljuk, hogy először a rövidebb túraútvonalat válassza.

Kardió túralap Az alábbi linkről lehet letölteni a kardió túralapot. Kérjük, hogy a túralapon található instrukciókat és tanácsokat maximálisan tartsák be a túra folyamán.